Stel je eens voor…. je bent 8 jaar oud en het lukt je niet meer om te poepen. Je buik voelt hard van alle ontlasting die zich in je darmen ophoopt. Als je op je buik drukt, doet het zeer en soms heb je zoveel pijn dat je een dag niet naar school kan. Gelukkig heb je van de dokter medicatie gekregen en ben je meer gaan drinken waardoor zo nu en dan toch een babypoepje in de wc-pot valt. Dat lucht een beetje op. Maar over is het nog niet.
Functionele obstipatie is een regelmatig voorkomende klacht bij kinderen en jongeren. Zo ook bij Tamara. Ouders en Tamara doen het nodige om tot verbetering te komen: medicatie, darmspoelen en bekkenbodemspieren trainen. Gelukkig gaat het al iets beter. Via het ziekenhuis krijgen ze een doorverwijzing voor medische hypnose. Het is de wens van ouders om de onderliggende oorzaak van de klacht te leren kennen en op te lossen.
In mijn praktijk leer ik een meisje kennen met heldere blauwe ogen. Ze vertelt niet veel waardoor vooral haar ouders aan het woord zijn. Ik wil graag meer van Tamara weten. Op de derde afspraak is Tamara zo dapper dat we samen kunnen werken zonder ouders erbij. Ze is nieuwsgierig en stelt mij vragen. Voorzichtig aan vertelt ze steeds iets meer over de klacht. Ik vraag haar of ik met haar lichaam mag praten om nog meer te weten te komen over de oorzaak van de buikpijn. De mooie blauwe ogen ploppen bijna uit haar gezicht. Zoiets geks heeft ze nog nooit gehoord. ‘Praten met mijn lichaam, hoe doe je dat dan?’, vraagt ze. Na mijn uitleg krijg ik toestemming van Tamara en haar ouders om de volgende keer met ideomotorische vingersignalen aan de slag te gaan.
|
Ideomotorische vingersignalen Op onze volgende afspraak licht ik in kindertaal de zeven vragen van LeCron toe die ik graag aan het onderbewustzijn van Tamara wil stellen. Tamara wil héél graag weten of de oorzaak van de klacht te maken heeft met het moeten eten van spruitjes die ze écht niet lekker vindt. Natuurlijk komt ook deze vraag op ons lijstje te staan. Na onze voorbereiding vraag ik vriendelijk aan het onderbewuste van Tamara om een ja-vinger en een nee-vinger aan te wijzen. Het worden de middelvinger en de duim van haar rechterhand. Heel gemakkelijk krijgen we via het onderbewustzijn de antwoorden op onze vragen. |
We ontvangen meerdere ja-antwoorden en het onderbewustzijn laat ons ook weten waar we als eerste mee aan de slag mogen gaan. Tamara is helemaal verbaasd. Tegelijkertijd voel ik me blij en dankbaar dat het zo goed gaat. Ik vraag aan het onderbewuste van Tamara om informatie aan haar bewuste door te geven om over door te praten voor haar herstel. Ook dat lukt. Het blijkt om een persoon te gaan waar Tamara geen afscheid van heeft kunnen nemen. Het voelt voor Tamara heel prettig wanneer we het hierover hebben.
Wanneer moeder aanbelt om haar op te halen, is Tamara nog helemaal onder de indruk van de sessie. Ze zegt: ‘Mama let op! Vraag eens of ik spruitjes lekker vind.’ Moeder gehoorzaamt en Tamara doet haar duim omhoog. En ze gaat verder…. ‘Mam, vraag eens of ik snoep lekker vind.’ Nu laat Tamara haar middelvinger zien. Ze giert het uit en ook moeder en ik moeten er om lachen.
Tamara is inmiddels uitbehandeld en het gaat goed met haar. Baby-, peuter- en volwasseNpoepjes weten helemaal zelf de weg naar het toilet te vinden.
3 tips
3 tips voor het werken met ideomotorische vingersignalen:
- Anker de ja-vinger en nee-vinger door deze kort aan te raken.
- Laat het onderbewustzijn aangeven wat als eerste mag worden behandeld.
- Verzoek het onderbewustzijn om belangrijke informatie voor het herstel door te geven aan het bewustzijn van je cliënt.
AAN DE SLAG MET MEDISCHE HYPNOSE Ben je coach of therapeut en wil je aan de slag met medische hypnose als behandelmogelijkheid voor hoofdpijn, misselijkheid, ernstige vermoeidheid, tics, duizeligheid, obstipatie of buikpijn bij kinderen? Bekijk jouw bijscholingsmogelijkheden op villareusachtig.nl |