Leer je kind de vicieuze cirkel van pijn, angst en spanning te doorbreken
Het voelen van chronische pijn in de buik, een piep in het oor, benauwdheid op de borst of langdurige jeuk op de huid is niet alleen ontzettend vervelend, maar kan je kind ook veel stress en angst opleveren.
Als de klacht aanhoudt, kunnen de spanningen en die nare angstige gedachten nog meer toenemen. Angst plakt, groeit en spookt dan voortdurend in het hoofd van je kind. Misschien herken je als ouder dat je zoon of dochter bang is dat zijn of haar klacht erger wordt, of dat hij of zij bang is nooit meer beter te worden, of dat je kind steeds vaker thuis zit en bang is om te blijven zitten op school. Dit vooruitzicht geeft dan weer spanningen binnen het gezin die je kind vervolgens haarfijn weet op te pakken.
Het vervelende is dat angst, pijn en spanningen onbedoeld een negatief effect op het lichamelijk herstel van je zoon of dochter hebben. Ze kunnen de klacht zelfs verergeren. De spanningen groeien daardoor verder en zo komt je kind terecht in een ziekmakende vicieuze cirkel. Het is niet wat je wilt, maar het is wel wat er gebeurt.
Afbeelding vicieuze cirkel
Oefening ‘body mapping’
Als vader en moeder kun je je kind leren om deze nare vicieuze cirkel te doorbreken. Als je kind goed oefent, hoeft het de cirkel nooit meer in. De pijn, spanningen en angst nemen dan af. Het is dus erg waardevol om onderstaande 4 stappen, naar lichamelijk herstel toe, samen te doorlopen.
Stap 1 ‘Maak een tekening’
Wat jullie voor deze oefening nodig hebben, is papier, potloden of viltstiften. Allereerst maakt je zoon of dochter een tekening of schets van zichzelf. Vervolgens vermeldt hij of zij in de tekening wat alle symptomen zijn van de klacht. Bijvoorbeeld bij pijn; waar die pijn zich in het lichaam voordoet (plaatselijk, niet altijd op dezelfde plaats, in het hele lichaam), de aard van de pijn (branderig, stekend, zeurend, kriebelend, doof) en hoeveel pijn je kind heeft (weinig, gemiddeld, veel). Je kind schrijft zijn zorgen of piekergedachten op die verband houden met de klacht. Maar ook de symptomen van het lichaam (de mate van ademhaling, hartslag, transpireren, spanningen, trillen, beven, misselijkheid) en tenslotte het bijbehorende gevoel (angst, paniek, onrust, verlamd of verstijfd) die behoren bij het patroon van zijn ziektebeeld.
Stap 2 ‘Ken de eerste signalen van het lichaam’
Om gemakkelijker uit de vicieuze cirkel te stappen, is het belangrijk om vroegtijdig de waarschuwingssignalen van het lichaam in de gaten te houden. Deze eerste symptomen van de klacht zijn vaak subtiel, maar nemen toe naarmate je kind er langer mee doorloopt. Laat je kind zijn tekening er nog eens bij pakken en kijk of het lukt om de allereerste waarschuwingssignalen van het lichaam te herkennen. Omcirkel ze in de tekening. Vind je zoon of dochter dit nog niet zo makkelijk dan helpt het om in zijn of haar hoofd een filmpje te maken van de opbouw of verergering van de klacht. Wat zijn dan de verschillende scenes in het filmpje die elkaar opvolgen en uiteindelijk leiden tot wat je kind op dit moment in zijn hoofd en lichaam ervaart? Of misschien helpt het om het filmpje over de huidige klacht terug te spoelen? Je kind gaat dan terug naar de allereerste symptomen waarbij het voelt dat er een verandering in het hoofd of lichaam optreedt. Zie, hoor en voel wat je ervaart. Soms helpt het om het filmpje in slow-motion af te spelen om nog scherper in de gaten te hebben wat er bij je van binnen gebeurt. Je zoon of dochter zal merken dat hoe meer hij of zij hiermee oefent des te makkelijker het zal gaan.
Afbeelding body map
Stap 3 ‘Doe de buikademhaling’
Eenmaal ‘opgeslokt’ door de vicieuze cirkel komt je zoon of dochter in zijn of haar overlevingsmechanisme terecht. De afgifte van adrenaline gaat omhoog, het hart begint sneller te kloppen, de ademhaling versnelt en wordt oppervlakkiger. De hoogste tijd voor je kind om de cirkel te doorbreken. Bijvoorbeeld met een diepe buikademhaling. De buikademhaling is een ademhaling die hoort bij een ontspannen lichaam en een rustig hoofd. Door nu enkele minuten diep onderin de buik te gaan ademen, brengen we het lichaam een beetje in verwarring. Vanuit de hersenen wordt er namelijk een signaal afgegeven dat we weer kunnen gaan leven en dat het lichaam mag ontspannen. Veel van de adrenaline wordt afgebroken en het lichaam begint hormonen aan te maken die ons immuunsysteem juist versterken. Dit is precies wat je kind nodig heeft.
Oefening de buikademhaling
Het is fijn om de diepe buikademhaling met je zoon of dochter mee te doen. Je kind voelt zich gestimuleerd en het is leuk om de opgedane ervaringen met elkaar uit te wisselen.
- Adem nu langzaam en diep in door je neus, terwijl je langzaam tot drie telt. Neem de lucht waar die door je neus langs de achterkant van je keel naar binnen stroomt. Observeer je adem terwijl hij verder naar beneden gaat, door je borst en tot onder in je longen. Voel hoe je buik tot helemaal onderin uitzet.
- Merk op dat je onderbuik omhoog komt en houd vervolgens je adem twee tellen in. Blijf je buik voelen en tel in stilte tot twee.
- Dan adem je in vijf tellen uit via je mond. Alsof jullie bellen aan het blazen zijn. Wanneer je laatste beetje lucht hebt uitgeademd, pauzeer jij je ademhaling voor twee tellen voordat je weer gaat inademen. Voel hoe de ontspanning in jullie lichaam toeneemt.
- Doe deze oefening drie minuten lang. Zorg dat je je adem blijft volgen. Het gaat erom dat je hem al die tijd waarneemt.
- Door de diepe buikademhaling tweemaal dagelijks te beoefenen, zal je kind ontdekken dat het lekkerder in zijn lijf komt te zitten en dat het genezende vermogen van zijn lichaam wordt versterkt. Beiden dragen bij aan het lichamelijk herstel en dat is mooi meegenomen.
Stap 4 ‘Werk preventief, wacht niet op de angst of tot dat je stress en pijn voelt’
Repareer het dak wanneer de zon schijnt. Wanneer je kind dagelijks elk uur een aantal keren de buikademhaling oefent, zal het lichaam zich steeds makkelijker kunnen ontspannen. Het energieniveau en de kans op herstel van je zoon of dochter nemen hierdoor toe. Bij regelmatig oefenen ontstaat er een stevig ontspannen fundament om verder op te bouwen, zonder dat ‘nieuwe kamers’ scheef gaan staan of scheuren beginnen te vertonen. Op een gegeven moment is het lichaam zo aan de buikademhaling gewend, dat bij een volgende keer dat je kind diep onderin de buik inademt het lichaam al bij de eerste diepe inademing als een soort van reflex begint te ontspannen. En dat is precies wat we nodig hebben in momenten dat je zoon of dochter met angst, pijn, een piep, benauwdheid, stress of jeuk te maken heeft. Een sterk en betrouwbaar anker!
Wil jij dat je kind weer gezond en gelukkig is?
Zoek jij voor je zoon of dochter hulp?
Neem nu contact op!
Denk je dat ik de therapeut ben die jouw zoon of dochter een kans op lichamelijk herstel biedt, vul dan het contactformulier in. Ik kom dan binnen 24 uur bij je terug. Bellen mag natuurlijk ook. Tot snel!
Krijg grip op onbegrepen klachten…