Is je kind bang dat zijn onbegrepen klacht nooit meer over gaat?
Voelt je zoon of dochter zich alleen of eenzaam in zijn of haar ziekteproces?
Zou hij of zij hier met gelijkgestemden over willen spreken?
Als je kind te maken krijgt met een ziektebeeld waarvoor in de reguliere geneeskunde niet direct een oplossing voorhanden is, dan leidt dit er vaak toe dat je zoon of dochter zich onbegrepen voelt. Het kan zich zorgen gaan maken, denken dat er iets mis is met hém of haar of dat er iets nog veel ergers speelt. Allemaal gedachten en emoties die het genezingsproces niet bevorderen. Om die reden is het erg zinvol als kinderen weten dat er nog veel meer jongens en meiden zijn met soortgelijke ziektebeelden. En natuurlijk is het erg bevorderend als ze verhalen van andere kinderen horen bij wie de klachten wel verminderd zijn of zelfs helemaal verdwenen.
Je zoon of dochter staat er dus zeker niet alleen voor. Ik merk dat er steeds meer jongens en meiden in mijn praktijk de behoefte hebben om informatie met elkaar uit te wisselen. Dit heeft mij geïnspireerd om groepsbijeenkomsten te organiseren voor leeftijdsgenoten met hetzelfde ziektebeeld. Er bestaan nu twee groepen: één voor tinnitus en een tweede groep voor het prikkelbare darmsyndroom. Erg leuk en super waardevol! Ze ontvangen steun van elkaar en wisselen ervaringen uit over hun vaak onbegrepen ziektebeeld. Het geeft hen hoop, vertrouwen en inzicht in hun eigen herstelproces.
Soms is de reisafstand te groot om bij een bijeenkomst aanwezig te zijn. Dan biedt e-mail een uitkomst. Om je een idee te geven over hoe belangrijk ervaringen delen kan zijn, heb ik hieronder een stukje van een e-mail opgenomen. Een meisje met tinnitus uit Groningen stelt haar vragen aan een meisje met tinnitus uit de regio Rotterdam. Dit laatste meisje is al wat langer met haar behandeling voor tinnitus bezig en is graag bereid om antwoorden te geven.
“Ik ben best wel onzeker en angstig voor mijn tinnitus en daarom zou ik graag wat vragen willen stellen. Hierbij mijn vragen en ik hoop dat ze beantwoord kunnen worden. Als sommige vragen niet beantwoord worden, snap ik dit ook. Het zou mij echter wel erg helpen.
- Had je in het begin ook angst voor het geluid en of het wel weg zou gaan?
Ik hoopte wel dat het wegging maar ging er niet van uit, ik probeerde wel gelijk om het te accepteren. - Hoelang duurde het voordat je positief verschil merkte en waaraan merkte je dit?
Het duurde denk ik 3 weken toen ik begon te merken dat mijn piep soms ineens zachter was dan dat hij was. - Heb je ook nog andere dingen gedaan voor tinnitus? Zo ja, wat heb je gedaan en wat hielp wel en wat hielp niet..?
Ik heb homeopathische pillen geslikt tegen tinnitus maar die hebben niet geholpen. - Hoe ben je bij de praktijk villa reusachtig gekomen? (als ik vragen mag).
Ik heb al een keer eerder bij Robin gelopen, mijn moeder vond een artikel waarop hij had gereageerd en kwam er toen achter dat hij medische hypnotherapie gaf. - Hoelang had je het voordat je hulp ging zoeken bij Robin?
Ik had het 6 maanden voordat ik bij Robin kwam. - Wat hielp om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk last had van tinnitus en hoe hield je het vol met slapen etc..?
Ik luisterde veel muziek en sliep eerst met de tv aan, ik maak mijn toetsen op de gang of met oortjes met muziek. - Heb je er nu al helemaal geen last meer van?
Ik hoor hem nog wel alleen veel minder vaak en veel zachter. - Hoorde je het overal boven uit als je je er op focust? en hoe ging je hier positief mee om?
Ik hoorde het boven veel dingen uit maar ik focuste me dan op andere dingen zoals iets leuks op de tv of muziek luisteren, bij mij werkte het best om me met andere dingen bezig te houden.”
Beide meiden hebben deze uitwisseling als prettig ervaren. Het kunnen net weer even van die belangrijke lichtpuntjes zijn.
Zit ook jouw kind in de put over zijn onbegrepen klacht van oorsuizen of buikpijn?
Zou je zoon of dochter willen praten met leeftijdsgenoten?
Als ouder heb je het beste met je zoon of dochter voor. Je kunt helpen en het tij keren door je kind aan te melden voor de groepsbijeenkomst voor tinnitus of voor PDS. Informatie aanvragen mag natuurlijk altijd. Vul voor je aanmelding of informatieverzoek het Villa Reusachtig contactformulier in en ik neem zo spoedig mogelijk contact met jullie op!
Graag tot ziens.
Robin van Leuffen
Deel dit bericht met anderen die hun voordeel ermee kunnen doen!